Friday, 28 February 2020

Apple Lisa

 

 

 Apple LISA este un calculator cu adevarat deosebit. Acesta este primul calculator cu interfata grafica (GUI) si mouse disponibil publicului larg. Steve Jobs s-a inspirat pentru realizarea acestui calculator de la Xerox respectiv modelul Xerox Alto, un calculator care nu a ajuns niciodata pe piata.

 Apple Lisa este considerat in acelasi timp si unul dintre esecurile companiei Apple. Au fost produse doar un numar de circa 100.000 bucati din care s-au vandut doar putine exemplare datorita introducerii pe piata a calculatorului Macintosh in 1984. Macintosh era un calculator cu o interfata grafica mai dezvoltata, mai mic si mai usor, chiar portabil si costa doar o fractiune din pretul lui Apple Lisa. La esecul acestuia au contribuit si alte doua aspecte si anume unitatea speciala de dischete de 5,25" montata pe Apple Lisa 1 si ulterior hard disk-ul de 10 MB instalat in Apple Lisa 2/10.

 Compania Apple nu avea experienta in fabricarea unitatilor de discheta sau a hard disk-urilor. Astfel rata mare de erori de citire si scriere a unitatii de disc Twiggy (5,25") a scazut increderea utilizatorilor in performanta lui Apple Lisa. Apple a recurs la upgradarea gratuita a tuturor calculatoarelor Lisa 1 cu o singura unitate Sony pentru dischete de 3,5", 400 KB prin inlocuirea celor doua unitati Twiggy, a ROM-ului si a panoului frontal al calculatoarelor livrate. Astfel a aparut Apple Lisa 2/5, tehnic identic cu Lisa 1 cu exceptia unitatii de discheta si a ROM-ului aferent pentru aceasta.

 Ulterior, Apple a dorit sa renunte la hard disk-ul extern denumit Apple Profile utilizat la Lisa 1 si Apple ///. Pentru aceasta a dezvoltat propriul sau hard disk Apple Widget. Hard disk-ul Apple Widget a fost de asemenea un esec pentru Apple avand probleme mari de fiabilitate.  Astazi sunt extrem de rare atat unitatile de discheta Twiggy cat si hard discurile Apple Widget functionale.

 Cu toate acestea calculatorul Apple Lisa este unul revolutionar, acesta este calculatorul care a deschis drumul seriei Macintosh si a definit succesul pe care aceasta serie avea sa il aibe.

 

Nume Apple LISA
Anul lansarii 1983
Origine USA
Procesor Motorola 68000 @ 5 MHz
RAM 1 MB
FDD floppy intern 2x 5,25" LISA 1 sau 1 x 3.5" LISA 2
HDD

hard disk extern 5MB Lisa 1 si Lisa 2/5

hard disk intern 10 MB Lisa 2/10

Rezolutie 720x364
Culori monocrom
Sunet beeper
Dimensiuni  35x47x39 cm
Greutate 15 kg
Alimentare 220V
OS Apple Lisa GUI
   
Pretul la momentul lansarii

9995 $ (1983)

disponibilitate foarte rar